Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 17 november 2013

Krug Grande Cuvée


(ca 50 % pinot noir, 35 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

När: 2 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Liknande shiraztoner som när jag drack Comtes de Champagne 2000 några veckor tidigare! Det är en kraftfull, komplex och rökig doft med inslag av jordkällare, bränt gummi och lakrits. Efter en stund framträder även inslag av nötter och honung.

Smak: Frisk och mycket torr smak med inslag av röda äpplen och grapefrukt. Trots sin ålder, flaskan degorgerades i slutet av 2005 (se nedan), är det här fortfarande ett relativt ungt vin med stor kvarvarande potential!

Kommentar: Krugs årgångslösa champagne är alltid en blandning av fler än hundra olika viner från åtminstone ett tiotal årgångar. Det är husets billigaste cuvée, men samtidigt högre prissatt än de flesta prestigecuvéer på marknaden – i skrivande stund kostar en flaska Grande Cuvée 1 449 kr på Systembolaget medan man får en Dom Pérignon för 1 247. Det är ett vin som kan vara minst lika bra som Krugs årgångschampagner och faktum är att Krug själva framhåller Grande Cuvée som sin främsta produkt! Det är logiskt, dels med tanke på att det är det här vinet som allra tydligast speglar husets arbetssätt och dels för att det står för en övervägande del av den samlade årsproduktionen. Grande Cuvée skulle på sätt och vis kunna ses som ett standardvin, eftersom det är husets vanligaste vin, och många benämner det också som ”Krugs standardcuvée”. Men i min värld är det utan tvekan ett prestigevin! Inte bara prislappen, utan framförallt det gedigna arbetet bakom och resultatet det skapar talar för detta. Dessutom är det en champagne som kräver lång lagring för att komma till sin rätt. Det varierar så klart en del från hus till hus, men de flesta standardcuvéer på marknaden bygger till 75-90 procent på den senaste skörden, uppblandat med reservviner från en till tre av de närmast tidigare årgångarna, som sedan får ligga 15-36 månader på sin jästfällning innan de degorgeras och slutligen når marknaden. I Krugs fall står reservvinerna för närmare hälften av innehållet i varje flaska och kommer från ett stort antal årgångar tillbaka i tiden. Grande Cuvée får dessutom alltid ligga minst 60 månader på sin jästfällning innan den degorgeras. Detta, tillsammans med den genomgående höga kvalitén på druvorna och det faktum att Krug aldrig låter sina viner genomgå någon malolaktisk jäsning, resulterar i ett betydligt mer komplext och lagringsdugligt vin än den typiska standardcuvéen, som per definition skapas för att drickas ung. Komplexiteten i vinet gör också att upplevelsen och smaken av en flaska Grande Cuvée kan skilja sig rejält åt från flaska till flaska, beroende på vilka basviner som ingår och hur gammal flaskan är när man dricker den!

Den här flaskan köptes på Systembolaget i oktober 2006, d v s innan Krug börjat skriva ut ID-nr på baksidesetiketten (som bl a avslöjar när flaskan blev degorgerad). Men med hjälp av koden på korken (V 551) kan man lista ut att den här flaskan degorgerades i september eller oktober 2005 (första femman indikerar 2005, andra femman att det rör sig om den femte sjättedelen av året)! Gissningsvis innebär det att blandningen har årgång 1998 som bas uppblandat med reservviner från mitten av 80-talet och framåt.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2016 – 2025



2 kommentarer:

  1. Enjoyed a bottle of this and it's still going strong. Not at peak yet (depending on taste).

    SvaraRadera
    Svar
    1. That sounds great, but is as expected from a well kept bottle of this. Cheers!

      Radera