Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 9 januari 2014

Charles Dufour Le Champ du Clos LR10


(100 % pinot blanc)

När: 28 november 2013

Var: Geranium i Köpenhamn

Doft: Typiska pinot blanc-aromer, är det första jag tänker! Fruktig, brödig och något kryddig doft. Inslag av mineral och en aning svarta vinbär som sticker ut. Efter hand lite nougat och därefter brända toner med inslag av nötter och rostat bröd.

Smak: Den är lite lätt chardonnayig i smaken, men hade jag inte vetat vad som var i glaset hade jag inte tagit det för en champagne! Mycket frisk och torr med en behaglig syra. Mineral, bröd, citrus och en aning salmiak.

Kommentar: Det här är en intressant producent, som jag tror vi får höra mycket om framöver! Man håller till i byn Landreville i Côte des Bar. 2007 tog den då 23-årige Charles Dufour över familjefirman efter sin far och införde genast ett helt ekologiskt arbetssätt. Genom sitt naturnära arbetssätt och genom att undvika klarning och filtrering skapar han extremt rena och naturliga viner. Detta sätt att göra champagne, som i mångt och mycket utgår från att vinets kvalitet bestäms i vingården, är vanligt bland den nya generationens småodlare och skiljer sig mycket från den traditionella storhusstilen, där vinets kvalitet skapas i vinanläggningen (genom blandning, tillsatser och lagring). Och det förstärks ytterligare av att Charles Dufour till stor del fokuserar på endruvsviner från en enda årgång och undviker dosage.

Häftig etikett! Officiellt årgångslös (eftersom den lagrats mindre än tre år på jästfällningen) men helt och hållet baserad på 2010 års skörd. Och intressant nog gjord på 100 procent pinot blanc! Det är ett vanligt missförstånd att champagne bara får göras på tre druvor, chardonnay, pinot noir eller pinot meunier. Dessa druvsorter är förvisso de enda som får planteras idag och de absolut mest dominerande (> 99,9 %) i regionen, men det förekommer fortfarande små odlingar med druvorna arbane, petit meslier, pinot gris och pinot blanc. Och dessa får också användas till champagne. Just pinot blanc tycker jag är en trevlig druva även om den kanske inte mäktar med att göra lika ”stora” viner som chardonnay!

Dracks på fantastiska Geranium i Köpenhamn. Det här var min första 2010:a och baserat på vad man hört är det väl tveksamt om det blir en stor årgång. Vinet hade dock mått bra av ett par års lagring till! Degorgerad 20 februari 2013.

Betyg idag: 79(+)

Sannolikt bäst: 2016-2020



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar